ΑΓΙΑ ΔΑΜΑΡΙΣ
Ημέρα Πανηγύρεως 3 Οκτωβρίου.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η Αγία έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ, την ίδια περίοδο με τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Ανήκει στον όμιλο των πρώτων Χριστιανών της Αθήνας, που συστήθηκε μετά το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο. Αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων μαζί με το όνομα του Αγίου Διονυσίου και φέρεται να ακολούθησε το Αναστάσιμο μήνυμα του Αποστόλου των Εθνών. Κάποιοι αποδίδουν την ονομαστική αναφορά της στις Πράξεις των Αποστόλων, ως δείγμα εξέχουσας προσωπικότητας και υψηλής κοινωνικής θέσεως. Από το όνομα της (Θάμαρ), γίνεται επίσης η υπόθεση της Ιουδαϊκής καταγωγής της.
«Τινὲς δὲ ἄνδρες κολληθέντες αὐτῷ ἐπίστευσαν, ἐν οἷς καὶ Διονύσιος ὁ Ἀρεοπαγίτης καὶ γυνὴ ὀνόματι Δάμαρις καὶ ἕτεροι σὺν αὐτοῖς». (Πράξ. ιζ΄ 34).
Μετά τη φυγή του Αποστόλου Παύλου η Δάμαρις φέρεται να ξεκίνησε την ιεραποστολική της διακονία με ιδιαίτερο ζήλο, ενώ παράλληλα φρόντιζε να τονώνει την πίστη της συναντόντας τον Μέγα Απόστολο των Εθνών σε κάθε του επίσκεψη στην πόλη της Κορίνθου.
|
Η μνήμη της Αγίας τιμάται την 3η Οκτωβρίου μαζί με τον Άγιο Διονύσιο.
|
Ἀπολυτίκιον
Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Του Παύλου ως ήκουσας, δημηγορούντος σοφώς, έδέξω το κήρυγμα, της ευσεβείας θερμώς, Κυρίω πιστεύσασα .Όθεν ή εν Αθήναις, Εκκλησία τιμά σε, Δάμαρις μακαρία, ως θεράπαιναν θείαν, Χριστώ οικειουμένην, τούς σε μακαρίζοντας.
Κοντάκιον
Ήχος δ . Έπεφάνης σήμερον.
Ήχος δ . Έπεφάνης σήμερον.
Το Του του Παύλου ρήμασι καταυγασθείσα, των Χριστώ προσέδραμες, και την χρηστότητα αυτού, βίω άμέμπτω έδόξασας, εν ταις Αθήναις θεόσοφε Δάμαρις.
Μεγαλυνάριον
Πίστιν δεξαμένη την του Χριστού, Δάμαρις Αγία, έλαμπρύνθης θείω φωτί, και τού θείου Παύλου συνόμιλος φανείσα, συν τούτω των άφθαρτων, γερών ηξίωσαι.
Άγιοι Αθήνας