ΑΓΙΟΣ ΣΙΞΤΟΣ Η ΞΥΣΤΟΣ
Ημέρα Πανηγύρεως 10 Αυγούστου.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Άγιος Σίξτος ή Ξύστος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στην Αθήνα, όπου έγινε μέτοχος υψηλής μορφώσεως. Μετέβη στην Ρώμη λίγο γύρω στο 253 μ.Χ. για να χειροτονηθεί τοπικός επίσκοπος, διαδεχόμενος τον άρτι μαρτυρήσαντα τότε Άγ. Στέφανο Ρώμης. Σύμφωνα με το Liber Pontificalis (βίβλος παπών Ρώμης), υπήρξε 7ος Πάπας μεριμνώντας ιδιαίτερα για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των αφρικανικών και των ανατολικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, οι οποίες είχαν διαταραχθεί με αφορμή το ζήτημα του βαπτίσματος των αιρετικών.
Διαβλέποντας ο Άγιος τον επερχόμενο διωγμό του αυτοκράτορος Βαλεριανού (253-259 μ.Χ.), διέταξε τον αρχιδιάκονό του Λαυρέντιο να οικονομήσει τα σκεύη της Εκκλησίας της Ρώμης. Πράγματι ο αυτοκράτορας εντός ολίγου κάλεσε τον πάπα Σίξτο Β' και τον διέταξε να αρνηθεί τον Χριστό. Στην άρνηση του Αγίου, ο αυτοκράτορας απάντησε με τον άμεσο αποκεφαλισμό του (περίπου το 257-258 μ.Χ.). Στη συνέχεια o Βαλεριανός κινήθηκε να βρει τα σκεύη και τα λοιπά τιμαλφή της Εκκλησίας της Ρώμης, τα οποία ο Λαυρέντιος είχε ήδη διανείμει στους φτωχούς. Όταν του ζητήθηκε να τα παραδώσει στην κεντρική εξουσία, ο αρχιδιάκονος επέστρεψε με μια μεγάλη φάλαγγα αμαξών, γεμάτες φτωχούς, ορφανά και αναπήρους λέγοντας ότι σε αυτούς είναι αποταμιευμένοι οι θησαυροί της Εκκλησίας της Ρώμης. Εξαγριωμένοι τότε οι ειδωλολάτρες τον έψησαν ζωντανό πάνω σε σιδερένια σχάρα. Το σώμα του Αγίου το ενταφίασε ο Άγιος Ιππόλυτος, ενέργεια την οποία εξαργύρωσε με μαρτυρικό θάνατο. Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη και των τριών αυτών μαρτύρων την 10η Αυγούστου κάθε έτους.
|
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Ἦχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Της Ρώμης ελάμπρυνας την Εκκλησίαν κλεινέ, πυρφόροις σου ρήμασι και εναρέτω ζωή, βλαστέ θεοτίμητε πόλεως Αθηναίων, πνευματεμφόρε Σίξτε΄ όθεν σε δυσωπούμεν' με ελλίπης πρεσβεύων Χριστώ παρέχειν πάσιν ημίν χάριν και έλεος.
Τέλους ἀθλητῶν καὶ κλέους τυχεῖν θέλων, Ἤθλησας ἆθλον, Ξύστε, τὸν διὰ ξίφους.
Σύμφωνα με την λατινική βιβλιογραφία ο Άγιος Σίξτος θεωρείται συγγραφέας του ψευδοκυπριακού έργου Ad Novatianum, καθώς και ενός άλλου συγγραφικού έργου, που γράφηκε στη Ρώμη στην περίοδο μεταξύ του 253 και 258 μ.Χ..
Άγιοι Αθήνας