ΟΣΙΟΣ ΚΛΗΜΗΣ ΤΟΥ ΣΑΓΜΑΤΑ
Ημέρα πανηγύρεως 26 Ιανουαρίου.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Πρόκειται για Αθηναίο Άγιο του 11ου αιώνος μ.Χ., ο οποίος αν και κατήγετο από πλούσια οικογένεια, αποφάσισε σε νεαρή ηλικία να ασπασθεί το μοναχικό βίο υπό την καθοδήγηση του Οσίου Μελετίου στον Κιθαιρώνα Αττικής. Μετά από ένα θαυμαστό γεγονός, αναγκάστηκε να αναχωρήσει από τον Κιθαιρώνα, για το Σαγμάτιο Όρος της Θήβας, όπου επιδόθηκε σε μεγάλους ασκητικούς αγώνες. Με τη φήμη της αγιότητος του να εξαπλώνεται σύντομα στα πέρατα της οικουμένης, οργάνωσε ένα κοινόβιο στην κορυφή του Όρους. Η επίγεια ζωή του τελειώθηκε οσιακά το 1.111μ.Χ..
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΓΙΟΥ
Ο Όσιος Κλήμης γεννήθηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. στην Αθήνα από ευσεβείς και πλούσιους γονείς. Σε ηλικία τριάντα ετών, εγκατέλειψε την κοσμική ζωή και πήγε να μονάσει σε Μονή στον Κιθαιρώνα Αττικής, όπου και ο όσιος Μελέτιος ο μεγάλος ασκητής. Εκεί, ο νέος μοναχός διέλαμψε, στη σιωπή, την υπακοή, την άσκηση και την προσευχή. Κάτω από τη σοφή καθοδήγηση του Οσίου Μελετίου, ο Κλήμης αναδείχθηκε μέγας ασκητής, εργάτης της προσευχής και της νηστείας και σκεύος εκλεκτό της Χάριτος του Θεού.
Μια μέρα ένας συμμοναστής του Κλήμεντος, ακολούθησε κρυφά τον Άγιο και τον είδε προσευχόμενο να στέκεται ψηλά ως ένα πήχυ στον αέρα, με υψωμένο το βλέμμα και τα χέρια του στον ουρανό, λουσμένο μέσα στο φως. Συγκλονισμένος, διηγήθηκε το θαυμαστό αυτό γεγονός στην υπόλοιπη ακολουθία με αποτέλεσμα, να αποδίδονται έκτοτε εξαιρετικές τιμές στο νεαρό μοναχό Κλήμη. Αυτός όμως φοβούμενος το πάθος της υπερηφανείας και με την ευλογία του Οσίου Μελετίου, αναχώρησε με προορισμό το Σαγμάτιον Όρος, έξω από τη Θήβα. Ως κατοικία του επέλεξε ένα απόκρημνο μικρό σπήλαιο κοντά στη σημερινή Μονή, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα, όπου επιδόθηκε σε αδιάλειπτη προσευχή και μελέτη της Αγίας Γραφής. Ο βιογράφος του Οσίου μας λέει: «Ἔμεινεν ἐν τῷ ὑψηλῷ, ἐν στενοτάτω στύλω, τάς φοράς τῶν ἀνέμων καί καυμάτων καί ὄμβρων γενναίως ὑποφέρων πάση κακουχία καί θλίψη καί στενοχωρία, τῷ Θεῷ προσομιλῶν». Εκεί έμεινε πολλά χρόνια, συγκεντρώθηκε γύρω του πλήθος μοναχών, και οργανώθηκε ένα μικρό κοινόβιο. Όμως η φήμη και το πλήθος των θαυμάτων του Οσίου, έφτασαν ως τη Βασιλεύουσα. Ο Αυτοκράτορας Αλέξιος ο Κομνηνός θέλοντας να τιμήσει την Ιερά Μονή Σαγματά και τον Όσιο ασκητή της, δώρισε σ’ αυτή με Χρυσόβουλο ένα τεμάχιο του Τιμίου και Ζωοποιού Ξύλου και μεγάλη έκταση κτημάτων «παρά τήν Οὐγγρίαν λίμνην», τα σημερινά Σκορπιονέρια. Λίγα χρόνια αργότερα στις 26 Ιανουαρίου του έτους 1.111 μ.Χ., μετά από πολλά χρόνια ασκητικών αγώνων, η επίγεια ζωή του Οσίου Κλήμη έφτασε στο τέλος της. Λίγο πριν παραδώσει την αγία του ψυχή στον Θεό, κάλεσε τους συμμοναστές του και τους είπε: «Σας χαιρετώ, αδελφοί μου. Σας αφήνω την ευλογία μου. Θα προσεύχομαι για τον καθένα από εσάς. Και ελπίζω σύντομα να συναντηθούμε. Συγχωρείστε με για ότι σας λύπησα. Προσευχηθείτε να δεχθεί ο Κύριος την ψυχή μου. Και να με αξιώσει να συναντήσω τον Όσιο Γέροντά μου, τον Μελέτιο και να του δώσω το φίλημα της αγάπης». Δεν μπορούσε να πει περισσότερα. Σήκωσε το χέρι και έκανε το σημείο του Τιμίου Σταυρού και βρέθηκε στην ανέσπερη λαμπρότητα της Βασιλείας του Θεού. |
Το σκήνωμα του αγίου αναπαύθηκε στην άκρη του βουνού, εκεί που μέχρι σήμερα βρίσκεται ο τάφος του προστατευμένος από ένα νεόδμητο παρεκκλήσιο αφιερωμένο στο όνομά Του. Η αγία Κάρα του Οσίου Κλήμη πηγή θαυμάτων και αγιασμού για τους πιστούς φυλάσσεται στην Ιερά Μονή.
Ἀπολυτίκιον
Ήχος α'.
Τον πλούτον και την δόξαν του ματαίου αιώνος εμίσησας θεόφρων, οσιώτατε Κλήμης, και όρος κατέλαβες τραχύ, εν ω προσομίλεις τω Θεώ, διά τούτο συνελθόντες, επαξίως ευφημούμεν σε: δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι διά σου πάσι ιάματα.
Κοντάκιον
Ήχος πλ. δ'. Την Υπερμάχω Στρατηγώ
Ήχος πλ. δ'. Την Υπερμάχω Στρατηγώ
Τους εν ασκήσει φαεινούς και ουρανόφρονας, και του Χριστού ως αληθώς θείους θεράποντας, Κλήμεντα και Γερμανόν ανευφημήσωμεν, ούτοι γαρ ως ποταμούς ιάματα βρύουσι, τοις θερμώς τοις λειψάνοις αυτών πελάζουσι, και κραυγάζουσι, χαίρε ζεύγος αγιόλεκτον.
Ὁ Οἶκος
Άγγελοι τη ασκήσει, Θεοφόροι δειχθέντες, πορεύετε ημίν τας ελλάμψεις θεόθεν, και τας γε αειφώτους μαρμαρυγάς της αρετής, και του θείου φωτός την καλλονήν` διό και κραυγάζομεν, τοιαύτα μεγαλοφώνωςQ
Άγγελοι τη ασκήσει, Θεοφόροι δειχθέντες, πορεύετε ημίν τας ελλάμψεις θεόθεν, και τας γε αειφώτους μαρμαρυγάς της αρετής, και του θείου φωτός την καλλονήν` διό και κραυγάζομεν, τοιαύτα μεγαλοφώνωςQ
Χαίρε Κλήμης, ασκητών καλλονή
Χαίρε Γερμανέ, φυτόν αειθαλές
Χαίρε μοναζόντων το εγκαλλώπισμα
Χαίρε Βοιωτίας το αγαλλίαμα
Χαίρετε φωσφόροι και λαμπτήρες αείφωτοι
Χαίρετε καλλονής Παραδείσου επόπται
Χαίρετε κρουνοί των θαυμάτων αέναοι
Χαίρετε φαιδροί μαργαρίται θείοι
Χαίρετε των εν βίω ακέστορες
Χαίρε ζεύγος αγιόλεκτον.
Χαίρε Γερμανέ, φυτόν αειθαλές
Χαίρε μοναζόντων το εγκαλλώπισμα
Χαίρε Βοιωτίας το αγαλλίαμα
Χαίρετε φωσφόροι και λαμπτήρες αείφωτοι
Χαίρετε καλλονής Παραδείσου επόπται
Χαίρετε κρουνοί των θαυμάτων αέναοι
Χαίρετε φαιδροί μαργαρίται θείοι
Χαίρετε των εν βίω ακέστορες
Χαίρε ζεύγος αγιόλεκτον.
Μπορείτε να κατεβάσετε την Κανόνα του Αγίου Κλήμενος από εδώ. |
![]()
|
-
Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σαγματά
-
Λείψανα Αγίου Κλήμεντος
-
Ασκητήριο Αγίου Κλήμεντος
<
>
Η ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σαγμα-τά, βρίσκεται 30 χλμ. βορειοανατολικά της Θήβας και έχει υπέροχη θέα στην πεδιάδα της πόλης. Είναι ανδρώα Μονή και κατοικείται από μικρή πενταμελή αδελφότητα.
Ιδρυτής της υπήρξε όπως προαναφέρθηκε ο Όσιος Κλήμης ο Αθηναίος με χρηματοδότη και δωροδότη τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό, ο οποίος παραχώρησε στην Μονή εκτός των άλλων τμήμα Τιμίου Ξύλου, που διασώζεται ως σήμερα. Το Καθολικό της Μονής είναι του 12 αιώνος μ.Χ.. Η Μονή είναι ανοικτή για τους προσκυνητές καθημερινά από τις 7:30 π.μ. – 1:00 μ.μ. και από τις 5:00 μ.μ. έως τη δύση του ηλίου. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2261097122 και 2261097156 |
Άγιοι Αθηνών